Διαγωνισμοί

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
textanalyse.png

Πόσοι από εσάς ενημερώνονται σε καθημερινή βάση σε ό,τι αφορά σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα (διαβάζοντας εφημερίδες, βλέποντας ειδήσεις στην τηλεόραση κλπ.); Ή μάλλον, πόσοι από εσάς γνωρίζουν γιατί το κάνουν ή γιατί δεν το κάνουν;

Πολλές φορές, η απόκτηση ώθησης και κινήτρων για μια δραστηριότητα είναι όντως δύσκολη, ειδικά αν απουσιάζουν τα εξής:

- η διευκρίνιση ενός συγκεκριμένου και σαφούς σκοπού

- η επίγνωση του πώς η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει, στο σύνολο, θετικά το σκοπό αυτό

Στο σημείο αυτό, ας εξηγήσουμε το πώς συνδέεται η ενημέρωση για κοινωνικοπολιτικά γεγονότα με το σκοπό του συλλόγου μας. Η αναρρίχηση και διάκριση τόσο σε πανεπιστήμια όσο και εργοδότες δεν εξαρτώνται μόνο από συγκεκριμένα, αντικειμενικά αποτελέσματα και κριτήρια, αλλά και από έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα: τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο λόγος είναι ότι, καθώς ο εργασιακός κόσμος είναι σήμερα τόσο πολύπλοκος που όλα τα προβλήματα λύνονται σε ομάδες, κάθε προσωπικό επίτευγμα προϋποθέτει τη βοήθεια από άλλους ανθρώπους.

Όσο πιο μεγαλεπήβολοι είναι οι στόχοι σας ως προς την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σας σταδιοδρομία, τόσο πιο πιθανό είναι οι συζητήσεις με άτομα με τα οποία θα συναναστρέφεστε να στρέφονται γύρω από θέματα που οξύνουν το νου, όπως η συζήτηση απόψεων περί κοινωνικοπολιτικών γεγονότων. Οπότε, η μη ενασχόληση με αυτά δυσχεραίνει τη συμμετοχή σε συζητήσεις με συμφοιτητές και συναδέλφους σε ανάλογους χώρους, και είναι προφανές πως κάποιος ο οποίος αδυνατεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις, είναι δύσκολο να κερδίσει συμπάθεια.

Κατανοούμε, βέβαια, πως η ενημέρωση πολλές φορές δεν είναι και η πιο ευχάριστη και δομημένη διαδικασία. Οι πληροφορίες είναι συνήθως διασκορπισμένες, χωρίς προφανή δομή ή λογικούς συνδετικούς κρίκους. Πολλές φορές, απόψεις παρουσιάζονται ή κατανοούνται ως γεγονότα, και το αντίστροφο. Άγνωστες λέξεις και περίπλοκη σύνταξη καθιστούν κουραστική τη μελέτη αξιόλογων άρθρων, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης είτε να επιλέγει να περνάει το χρόνο του με άλλα πράγματα, είτε να πεισμώνει και να επενδύει δυσανάλογα περισσότερο χρόνο στη μελέτη των άρθρων αυτών απ' ότι θα χρειαζόταν, ξεχνώντας μάλιστα το περιεχόμενο μετά από μόλις λίγα λεπτά.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο σύλλογός μας διοργανώνει διαγωνισμούς με θέμα την ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, με περιεχόμενο σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα. Η ανάλυση περιλαμβάνει την απάντηση σύνθετων ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, οι οποίες αναγκάζουν τον αναγνώστη να γυρίσει πίσω στο κείμενο, να μελετήσει πιο προσεκτικά κάθε παραγράφο, να ξεφυλλίσει το λεξικό, να σκεφτεί... Θεωρούμε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ουσιαστικής μελέτης και πλήρους κατανόησης ενός κειμένου. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον επόμενο διαγωνισμό ανάλυσης κειμένων τόσο στην ιστοσελίδα μας όσο και στο Facebook.

1ος Διαγωνισμός Ανάλυσης Κειμένων

Ο 1ος Διαγωνισμός Ανάλυσης Κειμένων του συλλόγου μας διεξήχθη την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021. Η νικήτρια του διαγωνισμού, η οποία έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 100 Ευρώ, είναι μαθήτρια του Ελληνικού Σχολείου Ντύσσελντορφ.

Θέματα, Λύσεις