Υπηρεσίες

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΑΣ
Problem-02-goog.jpg

 «Όσο και να θέλουμε, δεν γίνεται να φτάσουμε στο επίπεδο διδασκαλίας και μάθησης των Ελλήνων που βρίσκονται στη χώρα μας. Άλλα ερεθίσματα έχουν αυτοί» ήταν ένα σχόλιο που διαβάσαμε στο ερωτηματολόγιό μας. Πριν επεκταθούμε σε αυτό, ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα νούμερα:

Από τους συνολικά 43 μαθητές και αποφοίτους ελληνικών σχολείων του εξωτερικού που ερωτήθηκαν, μόλις το 12% επέλεξε ή θα επιλέξει να σπουδάσει σε ΑΕΙ / ΤΕΙ εκτός Ελλάδας. Επίσης, το 67% θεωρεί πως το σχολείο δεν τους πρόσφερε επαρκή επαγγελματικό προσανατολισμό, το 56% θεωρεί πρόβλημα την έλλειψη γνώσεων και παραπληροφόρηση από πλευράς του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ το 44% θεωρεί πρόβλημα την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης από πλευράς του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.

Graph5.png
Graph8.png

Αφού αναλύσαμε επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, είδαμε πως σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες ομογενείς υποψηφίους* δεν πετυχαίνει σε καμία σχολή ελληνικού ΑΕΙ / ΤΕΙ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων (δηλαδή, δεν πιάνει το 7)! Επίσης, είδαμε πως ο βαθμός του πρώτου εισαχθέντος κάθε σχολής στα πλαίσια των πανελλαδικών εξετάσεων των ομογενών στις κατηγορίες 1 και 2 είναι, κατά μέσο όρο, μόλις 65.1/100**, ενώ των γηγενών (ΓΕΛ) 83.4/100**! Τα στατιστικά αυτά στοιχεία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, αν λάβουμε υπόψη το ότι τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων για ομογενείς είναι αρκετά πιο βατά σε σχέση με αυτά για γηγενείς.

Graph1.png
Graph2.png

Επιπρόσθετα, αφού αναλύσαμε επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γυμνασίου Νυρεμβέργης, είδαμε πως το 37% των μαθητών του σχολείου αυτού δεν πετυχαίνει*** στις εξετάσεις για το Qualifizierender Hauptschulabschluss (κοινώς "Quali"). Αυτό σημαίνει πως πάνω από 1 στους 3 δεν παίρνει το χαμηλότερο δυνατό πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει κανείς στη Γερμανία! Επίσης, πάνω από 50% αυτών που κατορθώνουν να το αποκτήσουν, το παίρνουν με βαθμό “befriedigend”**** (ο χαμηλότερος δυνατός βαθμός με τον οποίο μπορεί κανείς να κατακτήσει το πτυχίο αυτό)!

Graph3.png

Βλέπουμε, λοιπόν, πως όντως οι μαθητές ελληνικών σχολείων του εξωτερικού χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα και ζήλο για διακρίσεις. Τόσο από τα στατιστικά στοιχεία όσο και από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στα πλαίσια του ερωτηματολογίου μας, συμπεραίνουμε πως η ρίζα αυτού του προβλήματος βρίσκεται στην άγνοια. Στην άγνοια του ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να κατορθώσουν πολύ περισσότερα από την εισαγωγή με βαθμό 12 σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και την κατάκτηση του πτυχίου με βαθμό 6, σε διάρκεια σπουδών διπλάσια της κανονικής. Γι' αυτό το λόγο, ένας από τους κύριους σκοπούς του συλλόγου μας είναι να ενημερώσουμε και να καθοδηγήσουμε, με τις όποιες γνώσεις και δυνατότητές μας, τους μαθητές ελληνικών σχολείων του εξωτερικού αλλά και συνολικά τους νέους προς πιο αξιοσημείωτες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές σταδιοδρομίες.

*2014-2019. **2013-2019 (δεν βρέθηκαν πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων ομογενών του 2015). ***2005-2019. ****2005-2016.