Διαγωνισμοί

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
illustration-group-people-team-meeting.j

Από τους μαθητές και αποφοίτους που ερωτήθηκαν στα πλαίσια του ερωτηματολογίου μας, μόλις το 2% θεωρεί πως το σχολείο τους βοήθησε να αποκτήσουν ηγετικές ικανότητες, μόλις το 14% ικανότητες παρουσίασης, ενώ μόλις το 12% ρητορικές ικανότητες. Επιπλέον, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το σχολείο δεν τους πρόσφερε επαρκείς κοινωνικές δεξιότητες.

Graph6.png

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν μας εκπλήσσουν. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένας μαθητής ο οποίος φοιτεί 12 χρόνια σε ένα σχολείο που επιβραβεύει μονάχα άριστες γραπτές επιδόσεις, δεν οργανώνει ομαδικές εργασίες και περιορίζει το ρόλο του δεκαπενταμελούς στην επιμέλεια της πενθήμερης εκδρομής, να μη νιώθει προετοιμασμένος για τον επαγγελματικό κόσμο και για τη ζωή ως ενήλικας (όπως δήλωσε το 63% των ερωτηθέντων). Κάποιος που σε αυτά τα 12 χρόνια επιβραβεύεται συνεχώς επειδή απλά και μόνο ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές δασκάλων και καθηγητών, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων τη στιγμή που θα αντιμετωπίσει καταστάσεις όπου θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους και να πάρει πρωτοβουλίες, ή έστω να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη της αποστήθισης κειμένων και της επίλυσης ασκήσεων. Μπορούμε να σας πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτή η στιγμή όχι μόνο θα έρθει σύντομα, αλλά τη σημερινή εποχή αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας κάθε επαγγέλματος που προαπαιτεί πτυχίο πανεπιστημίου!

Graph7.png

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά είναι <<Περιγράψτε μου μία κατάσταση όπου έπρεπε να αντιμετωπίσετε κάποιον ο οποίος είχε διαφορετική άποψη από εσάς>> ή <<Περιγράψτε μου μία κατάσταση όπου έπρεπε να αποδείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες σε μία ομάδα>>. Ναι, αυτές είναι συνηθισμένες ερωτήσεις και για αποφοίτους χωρίς εμπειρία εργασίας! Όχι, δεν είναι δυνατή η κατασκευή ψευδών ιστοριών, καθώς λόγω του βάθους λεπτομέρειας στο οποίο απαιτείται να αναλυθούν είναι αδύνατο να τις διηγηθεί κάποιος ο οποίος δεν τις έχει βιώσει!

Την πρώτη φορά που αντιμετωπίζει κάποιος μια τέτοια κατάσταση, συνήθως δεν κυλούν όλα ομαλά. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδρύσαμε το σύλλογό μας είναι ότι ειδικά οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού μειονεκτούν σε αυτόν τον τομέα: για κάποιον ο οποίος, από το σχολικό και οικογενειακό του περιβάλλον, έχει μάθει πως οι φωνές και τα ξεσπάσματα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διεκδικήσει αυτό που θέλει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσαρμοστεί στον επαγγελματικό κόσμο, στον οποίο, για παράδειγμα, η απαγόρευση ανύψωσης του τόνου της φωνής είναι άγραφος νόμος. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον ο οποίος έχει συνηθίσει να σκέφτεται μόνο με γνώμονα τις γραπτές επιδόσεις, να αντιμετωπίσει καταστάσεις υψηλού βαθμού αβεβαιότητας.
 

Δίνουμε την ευκαιρία σε μαθητές ελληνικών σχολείων του εξωτερικού να έρθουν σε επαφή με τις παραπάνω καταστάσεις σε νεαρή ηλικία, διοργανώνοντας ομαδικούς διαγωνισμούς. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον επόμενο ομαδικό διαγωνισμό τόσο στην ιστοσελίδα μας όσο και στο Facebook.