Yπηρεσίες

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
StudierenInDeutschland.jpg

Σπουδές στη Γερμανία

 

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία αποτελούσε ανέκαθεν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσει, ή να συνεχίσει, ένας νέος τις σπουδές του. Μπορεί να το κάνει αυτό συνδυάζοντας υψηλό επίπεδο σπουδών με χαμηλό κόστος ζωής (ειδικά χάρη στην απουσία υψηλών διδάκτρων στα περισσότερα κρατικά πανεπιστήμια).

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι για να καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να έχει ένα από τα επαρκή διπλώματα γλωσσομάθειας (Sprachzertifikate). Τα τελευταία χρόνια τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που γίνονται αποδεκτά απ’ όλα τα γερμανικά ανώτατα ιδρύματα είναι τα εξής: TestDaf (επίπεδο 4 σε όλα τα εξεταζόμενα μέρη), DSH (Stufe 2), Telc (C1) και το Großes Deutsches Sprachdiplom (Goethe Zertifikat C2). Αυτοί είναι οι γενικοί κανονισμοί που από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο μπορεί να διαφέρουν.

Επειτα, κριτήριο εισαγωγής για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών στη Γερμανία είναι ο βαθμός του υποψηφίου στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο οποίος, για την αίτηση, πρέπει να μεταφραστεί στον αντίστοιχο γερμανικό βαθμό στα πλαίσια της αναγνώρισης της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο ως Abitur. Η αντιστοίχιση ελληνικών βαθμών σε γερμανικούς βρίσκεται εδώ.

Παρακάτω είναι μια λίστα των πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο βεληνεκές στη Γερμανία (σύμφωνα με διάφορες πηγές και την υποκειμενική δική μας κρίση), καθώς και οι τομείς για τους οποίους το καθένα είναι ιδιαίτερα φημισμένο:

- Ludwig-Maximilians-Universität München (οικονομικές επιστήμες, νομική, επιστήμες υγείας, θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες)

- Technische Universität München (τεχνολογικές επιστήμες, επιστήμες υγείας, θετικές επιστήμες)

- Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (νομική, επιστήμες υγείας, θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες)

- Universität Mannheim (οικονομικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες)

- Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (τεχνολογικές επιστήμες, επιστήμες υγείας, θετικές επιστήμες)

- Karlsruher Institut für Technologie (τεχνολογικές επιστήμες, θετικές επιστήμες)

- WHU Otto Beisheim School of Management (οικονομικές επιστήμες)

- Universität zu Köln (οικονομικές επιστήμες, νομική)

- Bucerius Law School (νομική)

- Frankfurt School of Finance and Management​ (οικονομικές επιστήμες)

- Humboldt-Universität zu Berlin (νομική, θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες)

- Technische Universität Berlin (τεχνολογικές επιστήμες, θετικές επιστήμες)

- Technische Universität Darmstadt (τεχνολογικές επιστήμες, θετικές επιστήμες)

- Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn (νομική, θετικές επιστήμες)

- Universität Bayreuth (οικονομικές επιστήμες, νομική)

Σπουδές στη Βαυαρία

Ειδικά η Βαυαρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε θέματα σπουδών. Οι καλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, οι μοναδικές ομορφιές του βαυαρικού τοπίου και οι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες που ζουν στο κρατίδιο κάνουν κάθε Έλληνα φοιτητή να βιώνει την εμπειρία αυτή μοναδικά!

Η αλήθεια είναι όμως ότι στο κρατίδιο της Βαυαρίας δεν μπορεί κάποιος να σπουδάσει έχοντας επίπεδο γλωσσομάθειας κάτω του λίαν καλώς (C1). Οι προϋποθέσεις είναι πιο απαιτητικές. Σε αγγλόφωνα προγράμματα ισχύουν ενίοτε πιο ελαστικοί κανόνες. 

 

Τα πανεπιστήμια του κρατιδίου είναι πολλά και ανταποκρίνονται σε όλες τις επιθυμίες των μελλοντικών φοιτητών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Ludwig-Maximilians-Universität München: Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο ανώτατο ίδρυμα της Βαυαρίας, καθώς και πολύ γνωστό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προσφέρει πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που βρίσκονται στις κορυφαίες κατατάξεις αξιολόγησης ακαδημαϊκών προγραμμάτων.

Technische Universität München: Από τα πιο αξιόλογα πολυτεχνικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Τεράστιο εύρος προγραμμάτων σπουδών με καινοτόμα διδασκαλία και έρευνα σε όλα τα επίπεδα.

Universität Bayreuth: Πανεπιστήμιο της βόρειας  Βαυαρίας που συγκαταλέγεται στα πιο εξελιγμένα της Γερμανίας στους τομείς της νομικής και των οικονομικών επιστημών.

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg: Το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Βαυαρίας. Προσφέρει εξαιρετικά προγράμματα και επίπεδο έρευνας στους τομείς της τεχνολογίας, των θετικών επιστημών και των κλασικών σπουδών.

Julius-Maximilians-Universität Würzburg: Ιδρυθέν το 1402, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Γερμανίας. Εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις θετικές επιστήμες.

Universität Augsburg: Πρωτοπόρο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μόλις το 1970. Ανάμεσα στα καλύτερα ιδρύματα των ανθρωπιστικών επιστημών στη Βαυαρία.

Universität Regensburg: Από τα πρόσφατα ιδρύματα της Βαυαρίας. Αποτελεί αγαπημένο σημείο για όσους θέλουν να σπουδάσουν κι ένα από τα πιο καινοτόμα σε όλους τους τομείς σπουδών.

Otto-Friedrich-Universität Bamberg: Ανώτατο ίδρυμα στη βόρεια Βαυαρία. Εξαιρετικά προγράμματα σπουδών στις φιλολογικές σπουδές, τα παιδαγωγικά και τις οικονομικές επιστήμες.

Universität Passau: Το νεότερο πανεπιστήμιο του κρατιδίου. Ιδρύθηκε το 1973. Από τα πιο αναπτυγμένα της Βαυαρίας στους κλάδους της νομικής και των οικονομικών επιστημών.

 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις σπουδές στη Γερμανία μπορείτε να μας στείλετε ένα Email (gbv.in.bayern@hotmail.com).

 

Υπεύθυνος: Γιάννης Παππάς

Σπουδές στην Ελλάδα

Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και AΤΕΙ, τα οποία προσφέρουν προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών. Συνολικά υπάρχουν 21 ΑΕΙ και 16 ΑΤΕΙ στην Ελλάδα. Στα ιδρύματα αυτά δραστηριοποιούνται συνολικά 260 τμήματα ΑΕΙ και 195 τμήματα ΑΤΕΙ, σύνολο δηλαδή 455 ειδικότητες. Τα επιστημονικά πεδία που περιέχουν το σύνολο των τμημάτων/ειδικοτήτων είναι τα ακόλουθα:

- 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες

- 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις θετικές επιστήμες

- 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας

- 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες

- 5ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις οικονομικές επιστήμες

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και πλήθος Κολλεγίων, ΙΙΕΚ κ.λ.π., που διαθέτουν εξίσου πολλές ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό ότι στην Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη ακόμα και του πιο απαιτητικού φοιτητή.

 

Ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη

 

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης».

 

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου.

 

Αναλυτικά, το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ στις θέσεις 501-600 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Στις θέσεις 601-700 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις θέσεις 801-900 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και -τέλος- τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 901-1000. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης.

 

Ακόμα μία σημαντική διάκριση που προκύπτει από την ανάλυση της κατάταξης, είναι ότι το ΕΚΠΑ είναι πρώτο μεταξύ των 20 βαλκανικών πανεπιστημίων.

Η  Ελλάδα, χάρη στην παρουσία ενός πανεπιστημίου στο Top 400 (ΕΚΠΑ) και στις πέντε θέσεις στην κατηγορία 501-1000, βρίσκεται στην 37η θέση μεταξύ 64 χωρών που εκπροσωπούνται στην κατάταξη.

 

Γιατί να σπουδάσω στην Ελλάδα

 

Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Αν έχετε πάρει ήδη την απόφασή σας να σπουδάσετε στο εξωτερικό, τότε προφανώς έχετε καταλήξει και στα κριτήρια αυτής σας της επιλογής. Αν, όμως, δεν έχετε πάρει αυτή την απόφαση ακόμα, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε και τους παρακάτω παράγοντες, που πιθανόν θα σας οδηγήσουν στην Ελλάδα.

Το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα παραμένει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Το συνολικό κόστος σπουδών σας θα είναι τελικά χαμηλότερο, ακόμα και αν περάσετε σε σχολή που δεν θα είστε στον μόνιμο τόπο κατοικίας σας.

Δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο για την «περίοδο προσαρμογής» σε μία ξένη χώρα και θα αποφύγετε τις σχετικές δυσκολίες.

Όλες οι εργασίες, συνεντεύξεις κ.λ.π. που θα κληθείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας θα γίνουν εντός ελληνικού εδάφους, είτε επαγγελματικά, είτε ακαδημαϊκά.

Τέλος, όσοι από εσάς θελήσετε κατά η διάρκεια των σπουδών σας να αποκτήσετε εμπειρία στο εξωτερικό, που θα σας δώσει πολλά ερεθίσματα να έρθετε σε επαφή με την κουλτούρα άλλων λαών, υπάρχουν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (π.χ. Erasmus), καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης ενός μέρους των σπουδών στο εξωτερικό.

 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και καθοδήγηση μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς μέσω Email (gbv.in.bayern@hotmail.com)!

Υπεύθυνη: Χριστίνα Χρήστου