Yπηρεσίες

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ
960x0.jpg

Παρακάτω είναι μια λίστα των πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο βεληνεκές παγκοσμίως (σύμφωνα με τις πηγές U.S. News, QS και την υποκειμενική δική μας κρίση), καθώς και το ποσοστό επιτυχίας των αιτήσεων σε αυτά, σε προπτυχιακό επίπεδο:

- Harvard University, ΗΠΑ, 4.7%

- Stanford University, ΗΠΑ, 4.4%

- Yale University, ΗΠΑ, 6.3%

- Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ, 6.7%

- Princeton University, ΗΠΑ, 5.5%

- Columbia University, ΗΠΑ, 5.9%

- University of Cambridge, Αγγλία, 18.2%

- University of Oxford, Αγγλία, 17.5%

- University of California Berkeley, ΗΠΑ, 14.8%

Τι απαιτείται για να εισαχθεί κανείς σε αυτά τα πανεπιστήμια;

Οι πληροφορίες που δίνονται στις ιστοσελίδες αυτών των πανεπιστημίων είναι, κατά την άποψή μας, αρκετά γενικευμένες και ασαφείς. Παρακάτω έχουμε συντάξει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά που, βάσει των προσωπικών μας αντιλήψεων και εμπειριών καθώς και πληροφοριών από διάφορες πηγές, θεωρούμε πως ψάχνουν τα πανεπιστήμια αυτά:

1. Ακαδημαϊκή αριστεία

Είναι προφανές πως η ακαδημαϊκή αριστεία αποτελεί όχι επαρκή, αλλά αναγκαία συνθήκη για την εισαγωγή σε αυτά τα πανεπιστήμια. Πέρα από άριστους σχολικούς βαθμούς (ανάλογα με τη χρονική στιγμή της αίτησης ενδεχομένως και στις πανελλαδικές εξετάσεις), εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει (για τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ) το αποτέλεσμα σε ένα τεστ ονόματι SAT, το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα και αποτελείται από το Writing & Language Section, το Reading Section και το Math Section. Συνίσταται να ξεκινήσει η μελέτη ήδη από την Α' λυκείου.

LightBulb.png
superbrain.jpg

Επίσης, ένα στοιχείο που αναβαθμίζει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τις αιτήσεις είναι η διάκριση σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς, και ενδεχομένως Βαλκανικές και Διεθνείς Ολυμπιάδες, σε αντικείμενα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Βιολογία κλπ. Πληροφορίες για διαγωνισμούς μαθηματικών από πλευράς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας βρίσκονται, για παράδειγμα, εδώ. Η διάκριση σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί εξαιρετικά μεγαλεπήβολο στόχο και συνεπάγεται σκληρή προετοιμασία και επένδυση χρόνου και ενέργειας. Επομένως, συνίσταται το ξεκίνημα της προετοιμασίας από το Γυμνάσιο.

2. Προσωπικότητα

Πέρα από άριστες βαθμολογίες (τις οποίες έχει πολύς κόσμος), εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή σε αυτά τα πανεπιστήμια παίζει η προσωπικότητα. Πράγματι είναι μία πολύ γενικευμένη και ασαφής έννοια. Ακόμα και τα ίδια τα πανεπιστήμια, στις ιστοσελίδες τους, δίνουν μόνο γενικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά το κριτήριο αυτό. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το έχουμε διασπάσει σε τρείς υποκατηγορίες:

 

2α. Ηγετικές ικανότητες

Τα πανεπιστήμια αυτά αναθρέφουν μελλοντικούς ηγέτες. Διευθυντές πολυεθνικών, επιχειρηματίες, κ.ο.κ. Είναι προφανές, συνεπώς, ότι οι υποψήφιοι που έχουν αποδείξει πως έχουν ηγετικές ικανότητες ήδη σε τόσο νεαρή ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί. Ο καλύτερος τρόπος να αναδείξει κανείς τις ικανότητες αυτές στις αιτήσεις του, αλλά και παράλληλα να χτίσει κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά που προϋποτίθενται για κάθε αποτελεσματικό ηγέτη, όπως ενσυναίσθηση, συναισθηματική ευφυΐα και ψυχικό σθένος, είναι μέσω δραστηριοτήτων όπου κλήθηκε να ηγηθεί μίας η περισσοτέρων ομάδων. Κάποια παραδείγματα:

- Πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου

- Ιδρυτής / πρόεδρος ενός συλλόγου εντός ή εκτός σχολείου (μπορεί να είναι οτιδήποτε, π.χ. computer club, chess club, science club, debating society, αθλητικοί σύλλογοι κλπ.)

- Ιδρυτής / πρόεδρος ενός κινήματος (για ζητήματα οποιουδήποτε ενδιαφέροντος, π.χ. εκπαιδευτικού, κοινωνικοπολιτικού κλπ.)

- Ιδρυτής / αρχισυντάκτης μιας σχολικής εφημερίδας

Επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία να χτίσετε και να αποδείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες είναι η συμμετοχή σε ομαδικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει ο σύλλογός μας!

2β. Πάθος

Κάτι το οποίο χαρακτηρίζει φοιτητές και αποφοίτους των πανεπιστημίων αυτών είναι το πάθος για οτιδήποτε κάνουν και ακολουθούν. Πώς μπορείς να πείσεις, όμως, πως έχεις πάθος για κάτι; Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Συμμετοχή και διακρίσεις σε τουρνουά debate

- Συμμετοχή σε διαγωνισμούς του European Youth Parliament

- Μακροχρόνια άσκηση και διακρίσεις σε κάποιο άθλημα, μουσικό όργανο κλπ.

- Παρακολούθηση προγραμμάτων για μαθητές στο πανεπιστήμιο της πόλης σου

2γ. Νοητική και συναισθηματική ωριμότητα

Πιο συγκεκριμένα, η δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης νέων καταστάσεων και συνθηκών, παρά τις όποιες δυσχέρειες. Νέες συνθήκες μπορεί να είναι η πρώτη επίσκεψη σε μια ξένη χώρα και η διαμονή σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρώτη part-time εργασία ή πρακτική, η πρώτη ομαδική δραστηριότητα... Το κύριο εμπόδιο αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων βρίσκεται στην αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, η οποία συχνά συνεπάγεται κακή επικοινωνία, λανθασμένες αποφάσεις / εκτελέσεις, συγκρούσεις, ανασφάλεια, άγχος... Το ότι έχει γνωρίσει και αντιμετωπίσει ένας μαθητής τέτοιες καταστάσεις με επιτυχία ήδη σε τόσο νεαρή ηλικία υποδηλώνει αυξημένη για την ηλικία του νοητική και συναισθηματική ωριμότητα. Παραδείγματα δραστηριοτήτων για να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά αυτά στις αιτήσεις είναι τα εξής:

- Πρακτική ή part-time εργασία σε κάποια εταιρεία

- Συμμετοχή σε ερευνητικές διαδικασίες στο πανεπιστήμιο της πόλης σου

- Εθελοντισμός

- Συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και διαμονή σε μια ξένη χώρα

Πού θα βρω τα χρήματα;

Ναι, τα πανεπιστήμια αυτά έχουν δίδακτρα ύψους 40 - 70 χιλιάδων δολαρίων ετησίως. Όχι, μη σταματάς να διαβάζεις εδώ, διότι η επιτυχία ή αποτυχία της αίτησης σε αυτά δεν εξαρτάται από την οικονομική σου κατάσταση!

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, το Harvard University προσφέρει υποτροφίες σε 55% των προπτυχιακών φοιτητών του, ενώ 20% των οικογενειών των προπτυχιακών φοιτητών του Harvard δεν πληρώνουν τίποτα και, κατά μέσο όρο, η οικογένεια του μέσου προπτυχιακού φοιτητή του Harvard συνεισφέρει μόλις 12 χιλιάδες δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, 7 στους 10 προπτυχιακούς φοιτητές στο ΜΙΤ αποφοιτούν χωρίς κανένα χρηματικό όφελος.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χρηματοδοτηθούν οι σπουδές σε ένα από αυτά τα πανεπιστήμια, οι οποίοι διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να αναλυθούν σε τόσο βαθιά λεπτομέρεια σε αυτήν τη σελίδα. Μπορούν, όμως, σίγουρα να κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες:

Υποτροφίες

Τα πανεπιστήμια αυτά προσφέρουν πολυάριθμες υποτροφίες, οι οποίες εξαρτώνται τόσο από τις φορολογικές δηλώσεις των γονέων (need-based) όσο και από τις επιδόσεις του μαθητή (merit-based).

Δάνεια

Είτε από εξωτερικούς παράγοντες είτε από το ίδιο το πανεπιστήμιο (study loans), υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καλυφθεί ένα (μεγάλο) μέρος των διδάκτρων μέσω δανείων (τα οποία προφανώς ξεκινούν να αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και συχνά το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα του αποφοίτου). Ας αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως η ιδέα του δανείου δεν πρέπει να σας φοβίζει, διότι οι συνήθως υψηλές ετήσιες απολαβές των αποφοίτων αυτών των πανεπιστημίων δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης αποπληρωμής του. 

Εργασία

Κατά κύριο λόγο αφορά μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά παρ' όλα αυτά είναι αξιοσημείωτη πληροφορία: πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών προσφέρουν θέσεις part-time εργασίας σε κάποιο ινστιτούτο του πανεπιστημίου, με αντάλλαγμα την κάλυψη μεγάλου μέρους ή και όλων των διδάκτρων.

Οι αιτήσεις

Σκοπός του συλλόγου είναι να σταθεί πλάι σας στην προετοιμασία των αιτήσεών σας, στο χτίσιμο του βιογραφικού σας και στη διαχείρηση του χρόνου σας για να πετύχετε όλους τους στόχους σας κατά τη διάρκεια των μαθητικών σας χρόνων.

 

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω e-mail στη διεύθυνση gbv.in.bayern@hotmail.com.

Υπεύθυνος: Στράτος Μοσκοφίδης